مصاحبه ابوالحسن صادقی جهانی
بسمه تعالی
آثاری که می تواند یادآور حادثه عظیم غدیر بوده و مردم در شناساندن و نهادینه کردن تفکر ولایت و امامت باشد، از رسالتهای بنیاد بین المللی غدیر در استانها است و قطعاً این تشکیلات با داشتن ماموریتها و رسالتهای مشخص می تواند در تبیین و ترویج اندیشه، وظیفه و نقش محوری را بر عهده گیرد. لذا شورای سردبیری نشریه " اندیشه غدیر " بر آن شد تا در این ارتباط مصاحبه ای را با آقای ابوالحسن صادقی جهانی دبیر محترم بنیاد بین المللی غدیر استان زنجان برگزار نموده تا مخاطبان محترم نشریه بتوانند با اهداف، چشم انداز، برنامه پنجساله و فعالیتهای در دست اقدام این بنیاد در استان و شهرستانهای تابعه بیشتر آشنا شوند؛ که ماحصل این مصاحبه در ذیل جهت اطلاع شما تقدیم می شود.
ضمن تشکر از فرصتی که فراهم شده تا در خدمت شما قرار گیریم، لطفاً اهداف کلی بنیاد بین المللی غدیر را برای خوانندگان نشریه بیان فرمایید.
در ابتدای عرایض خود لازم می دانم تا سیزده رجب مصادف با سالروز ولادت حضرت مولی الموحدین امیرالمومنین (ع) علی علیه السلام را خدمت مردم عزیز استان و نیز شیعیان آن حضرت بویژه خدمت شما عزیزان پرتلاش در نشریه " اندیشه غدیر " تبریک عرض نماییم، و برای شما از درگاه خداوند متعال آرزوی توفیقات روز افزون در خدمت به اهداف غدیر را مسئلت بدارم.
بنیادبین المللی غدیر تشکیلاتی غیر انتفاعی است که در چارچوب سیاستها و خط مشی های مذهبی، مردمی و به صورت مستقل اداره شده و اصلی ترین هدف نیز تبیین، تبلیغ و ترویج رویداد عظیم غدیر خم و توجه دادن افکار و اذهان مسلمانان به اکبر بودن عید غدیر خم و فرهنگ شدن واقعه غدیر در جوامع اسلامی است.
بنیاد استان با تاسی از خط و مشی های کشوری تلاش دارد ضمن بهره گیری از خرد جمعی و به صحنه آوردن همه آنهائی که دل در گرو غدیر داده اند به ایجاد فضای همدلی میان همه مردم خوب استان و نیز فراهم آوردن زمینه های بروز عزم استان برای تحقق اهداف غدیر فعالیت نماید. این مهم امکان پذیر نبوده مگر با هدایت و ارشادات نماینده معظم ولی فقیه در استان و امام جمعه محترم شهرستان حضرت آیت الله واعظی که در حال حاضر ریاست بنیادبین المللی غدیر را نیز برعهده دارند و نیز با حضور تمام عیار عاشقان ولایت و امامت بویژه روحانیت معظم، نویسندگان، ادبا و شعرا، مادحین اهل بیت (ع)، مسئولین محترم استان بویژه نهادهای فرهنگی در استان، فعالان عرصه فرهنگ و نهایتاً تمام مردم استان اجرائی تر خواهد شد.
لذا از اراده همه مسئولان بنیاد در استان و بهره گیری از خرد جمعی، مشارکت و همکاری آحاد جامعه برای نشان دادن شان و منزلت این عید بزرگ به جامعه و افکار عمومی خواهد بود.
بنیاد استان باشناسایی روشهای مقبول و مشروع و کاربردی تلاش می نماید برای دستیابی به اهداف متعالی غدیر در عرصه های مختلف فرهنگی و اجتماعی ظاهر شود.
رویکرد دیگر بنیاد غدیر در استان موضوع تشویق جامعه به همگرایی و هماهنگی در فعالیتهای علمی، تبلیغی، مذهبی و امدادی خواهد بود، بنیاد غدیر استان با این نگرش تلاش خواهد نمود تا یک همت و عزم عمومی را در میان مردم برای فرهنگ کردن غدیر، در زندگی روزانه و مسیر حیات طیبه به شکلی عینی و ظاهری و با استفاده از ظرفیت های موجود از جمله ظرفیت رسانه ای و نیز حضور مستمر فرهیختگان و اندیشمندان به منصه ظهور برساند و در این رابطه تلاش دارد تا با شناسائی و حمایت همه جانبه و جدی از استعدادهای خلاق در جهت ترویج واقعه غدیر ظاهر شود.
از منظر حضرتعالی در بنیادبین المللی غدیر چه مسئولیت ها و وظایفی مرتبط است و بنیاد غدیر استان چه ساز و کارهایی را برای اجرایی شدن اتخاذ نموده است؟
با تشکر به سوال بسیار خوبی اشاره کردید. قطعاً اطلاع رسانی و طرح مطلب با خوانندگان عزیز نشریه به دور از هرگونه پیچیده گویی و به صورت روشن و شفاف کمک خواهد کرد تا بنیاد غدیر استان از همه ظرفیتهای فکری، اجرایی، مالی ، فرهنگی، تبلیغی و مذهبی برای نهادینه کردن اهداف غدیر بکوشد. بنده قبل از پاسخ به سوال شما با اشاره به یک نکته، در مورد فرایند کار تصمیم سازی و تصمیم گیری در مورد فعالیتهای غدیر، به سوال مطرح شده پاسخ بگویم.
فرآیند تصمیم گیری در بنیاد استان بدین گونه است که هر کدام از معاونت ها یا دبیر بنیاد اقدام به جمع آوری دیدگاهها و پیشنهاداتی که از طریق مردم فهیم و بزرگوار استان مطرح می شود و یا برنامه های تنظیمی نموده و پس از انجام کارهای کارشناسی و تخصصی و شناسائی سازو کارهای مناسب موضوع را به دبیر خانه بنیاد تحویل تا پس از طرح موضوع در هیئت مدیره استانی وتصویب پیشنهادات به معاونت مربوطه ارجاع می شود تا نسبت به اجرای آن مطابق سازوکار اعلامی اقدام نمایند.
اما محور شرح وظایف بنیاد در استان بدین شرح خدمت خوانندگان محترم نشریه" اندیشه غدیر " تقدیم می شود؛ اولاً رویکرد بنیاد همانطوری که در ابتدای مصاحبه نیز عرض شد، بهره گیری از همه ظرافیت های استانی بوده و لذا با در نظر گرفتن ظرافیت های استانی تلاش می نماید به صورت منسجم، هدفمند و روشمند در رابطه با راه اندازی مراکز فرهنگی، پژوهشی، آموزشی و تبلیغی اقدام نماید و از دیگر وظایف مورد انتظار از بنیاد غدیر می توان برگزاری همایش های علمی و تحقیقی، تهیه منابع برای مخاطبان بنیاد غدیر و نیز تامین سایر فرآورده های فرهنگی و تاریخی به صورت سی دی، مجلات و کتاب را در اختیار مشتاقان و مخاطبان خود قرار دهد.
از دیگر ماموریتهای مورد نظر بنیاد غدیر استان که در زمان کوتاه می توان به دنبال تحقق آن در استان بود، بحث راه اندازی پایگاه اطلاع رسانی غدیر استان به صورت وب سایت می باشد که در حال حاضر همکاران عزیز در دبیر خانه استان در حال طراحی وراه اندازی آن هستند. البته سایر شرح وظایفه شناسایی نیروهای مستعد وبا انگیزه ومعتقد به عنوان شبکه راهیان غدیر اشاره کرد که دراین مورد نیز هماهنگی وطرحهای اولیه صورت پذیرفته وانشاء الله مطابق برنامه زمان بندی در نظر گرفته شده در سالجاری جزء برنامه های اجرائی خواهد بود که از ثمرات تربیت شدگان شبکه راویان غدیر و حضور آنها در جلسات وبرنامه های تبلیغی وفرهنگی در نقاط مختلف استان درطول سال بویژه درهفته ولایت وعید غدیراکبرخواهد بودکه به تبیین وتبلیغ غدیر خواهند پرداخت.
از دیگر ماموریتهای پیش بینی شده برای بنیاد غدیر در استانها می تواند هماهنک نمودن بنیادها ونهادهای مختلف به منظورجلوگیری ازپراکنده کاری، موازی کاری، فعالیتهای که اثرودرعوض سیاست گذاری مناسب برای این مجموعه های دولتی وخصوصی ونظارت موثر ودامنه دار در طول سال باشد تا موجب شود برنامه های اجرای دستگاههای دولتی وغیر انتفاعی بااستفاده از عقبه فکری قوی بنیاد بین المللی به عنوان ستاد برنامه ریزی ونظارت بهرمند شود.
لطفاً برای خوانندگان عزیز نشریه بفرمایید که بنیاد بین المللی غدیر استان از چه ساختار سازمانی برخوردار بوده ونحوه تصویب سیاست های سالیانه بنیاد در استان وشهرستانها چگونه خواهد بود:
بنیاد غدیر دارای یک ساختار هئیت مدیره استانی است که هیات مدیره استانی مرکب از رئیس، قائم مقام رئیس، دبیر اجرائی ومعاونین بنیاد در بخشهای علمی، فرهنگی، تبلیغی، اداری، مالی وبانوان می باشد.
دبیر اجرائی بنیاد به عنوان بازوان پرتوان ریاست بنیاد تلاش می نماید به عنوان مسئول تحقق مصوبات هیئت مدیره ونیز پیگیری این مصوبات در حوزه وبخشهای مختلف بنیاد ونیز شهرستانها باشد. البته اختیارات دبیر اجرائی توسط ریاست محترم بنیاد تفویض می شود. وهئیت مدیره بنیاد نیز با در نظر گرفتن حقوق ومنابع بنیاد مرجع ساماندهی امور مطابق اساسنامه بوده که در ارتباط با بررسی پیشنهادات ارسالی ویا تعیین سیاستها واستراتژیهای مناسب فعالیت می نماید.
در اینجامناسب خواهد بود که بنده به محدودیتها وموانع در پیش روی بنیاد از جمله تامین مکان وفضای مناسب تجهیزات ومنابع مالی لازم اشاره داشته و رجاء واثق دارم که این محدودیتها وموانع به همراهی مردم وحمایتهای بی دریغ مردم عزیز وعموم مومنین ومتدینین استان خواهد توانست ضمن برطرف کردن مشکلات موجود به مطالبات اصلی مردم وجامعه پاسخ مناسب داده ودر فرصت مناسب لازم انتظارات آنها را برآورده سازد.
در پایان مطلع شدیم که بنیاد بین المللی غدیر کشور اقدام به تدوین اهداف چشم انداز 20ساله وبرنامه پنجساله اول نموده، اگر امکان داشته باشد در این زمینه برای خوانندگان نشریه غدیر توضیح لازم را ارائه فرمایید.
لازم است در ارتباط با سئوال شما یک مقدمه در ارتباط با هدف گذاری وتدوین چشم انداز خدمت خوانندگان گرامی نشریه اندیشه غدیر تقدیم داشته سپس به چشم انداز تدوین در بنیاد بین المللی غدیر اشاره داشته باشیم.
در تدوین چشم انداز لازم خواهد بود که پاسخ دهیم که در کجا هستیم، چه می کنیم وبه گجا خواهیم رسید. دراین ارتباط برای روشن شدن نگاه اصلی از چشم انداز بهره می گیریم. از فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی مدظله العالی که در تاریخ 15/5/1382 می فرمایند: سیاست ها وبرنامه به چشم انداز مثوبه باشد. این چشم انداز توقع مارا از کشور در ده سال آینده مشخص می کند، البته نه به طور دقیق، چون روند زمان محاسبات وپیشامدها را کم وزیاد خواهد کرد اما به طور تقریبی مشخص می کند که در 10 سال آینده باید در کجا قرار داشته ودر چه وضعی باشیم، یعنی نگاه میان مدت، بنابراین شاخص هایی در زمینه چشم انداز وسیاست های کلی باید در ذهن باشد.
حال با این توضیح خدمت خوانندگان گرامی وجنابعالی به رویکرد تدوین چشم انداز در بنیاد بین المللی غدیر در کشور اشاره می نمایم: رویکرد اصلی بین المللی غدیر جلوگیری از برنامه های غیر هدفمند، ناهمگون وناقص وبه منظور پیشگری از به هدر رفتن هزینه ها به دلیل انتخاب هدفهای متعدد وکارهای مختلف وبا الهام از رهنمود وفرمایشات حضرت امام(ره) ورهبر بزرگوار انقلاب اسلامی اقدام به تدوین چشم انداز 20ساله وتدوین برنامه پنج ساله اول نموده است که در اینجا به اقتضای فرصت زمانی محدود به چندین مورد از آنها اشاره می شود، البته توضیح این موضوع که چشم انداز 20ساله در واقع دورنمای غدیر در 20سال آینده کشور است:
- بنیاد بین المللی غدیرتلاش خواهد نمود به عنوان شورای عالی برای پیگیری اهداف غدیر وبه عنوان عقبه فکری قوی برای سایر ارگانها ونهادها در نظام عمل نموده ودرجهت تمسک عملی به ولایت علوی گام بردارد.
- تبیین ابعاد، ویژگیها وشرایط ولایت الهی در دوقلمرو فردی واجتماعی وبیان فضائل امیرالمومنین(ع) به عنوان نمونه کامل آن
- تبیین این امر که معیارها وملاکها اسلامی برای تمام سطوح مدیریتی وبرای کل جامعه اسلامی یک امر ساری وجاری است.
- تبیین رابطه غدیر با مهدویت وحکومت جهانی اسلام وآغاز زندگی وحیات وسعادت حقیقی بشر در سایه حکومت مهدوی(عج).
- بیان تفاوتها جوهری وذاتی میان ولایت اسلامی ومردم سالاری دینی با نظامهای سیاسی استبدادی، خودخواهانه، زیاده طلب وسلطه گر رایج در دنیا که نام دموکراسی بر خود نهاده اند.
- برنامه های غدیر باید به جنبه های اصلی واساسی غدیر پرداخته واز مسایل فرعی وحاشیه ای تا حد امکان اجتناب ورزد.
- برنامه ها بایدکم هزینه ودر عین حال گسترده بوده وقشرهای وسیعی از مخاطبین را پوشش دهد.
- هر چند اوج اجرای برنامه ها در هفته ولایت وروز غدیر تمرکز خواهد یافت ولی می بایست از تمام ایام ومناسبت های طول سال نیز به نحو احسن بهره گرفته شود.
- غلبه ی مطلق ودائمی صبغه ی فرهنگی بنیاد بر سایر جنبه های آن ونیز بهره مندی همیشگی ودائمی بنیاد از چهرهای شاخص وبرجسته ی علمای حوزه وحفظ وجهه ی بنیاد به عنوان عقبه فکری معتبر وتعیین کننده در خصوص غدیر.
- ایجاد شورای دائمی در تمام وزارتخانه ها، نهادها ونیروهای مسلح با شرح وظایف مشخص ونیز ایجاد یک ردیف اعتباری در تبصره های بودجه ی سالیانه کشور برای غدیر جهت اجرای برنامه ی دستگاههای اجرایی.
ودرنهایت تلاش خواهد شد که در تبدیل بزرگداشت غدیر به یک فرهنگ جاری ونهادینه شده همانند مراسم های عزاداری در ماههای محرم وصفردر جامعه اقدام شود.
باتوجه به طولانی شدن بحث وامکان ایجاد خستگی در خوانندگان گرامی فقط به چند محور از برنامه پنج ساله اول در چشم انداز بیست ساله بنیادغدیر اشاره می نمایم:
- موفی زیبائی های عقلی ولایت اسلامی ومردم سالاری دینی وبه چالش کشیدن اندیشه های ظالمانه وغیر انسانی دولت های غربی یعنی طرح مباحث در ارتباط با مبانی وعملکرد لیبرال دمکراسی غرب.
- ایجاد واحدهای درسی تحت عنوان آشنائی با عهد نامه مالک اشتر به عنوان منشور جاودانه حکومت دینی در رشته های علوم سیاسی، حقوق ومدیریت دردانشگاهها.
- تدوین وانتشار مقالات ومجلات در ارتباط با فقه، گزینش و انتصابات با تاکید بردو عنصر تقوا وکارآمدی ومبتنی برآموزه های غدیر وولایت اسلامی.
- الزامی نمودن گذراندن دوره های آموزشی مناسب ضمن خدمت در دستگاههای دولتی ونهادها.
- ترویج فرهنگ شجاعت، مروت واقتداء به امام علی(ع) در عرصه ها ورشته های ورزشی مانند ورزش باستانی.
- ترویج فرهنگ انضباط مالی، رعایت بیت المال مسلمین وعدالتخواهی با الگوگیری از حکومت ورفتار علوی در میان کارگزاران نظام اسلامی.
آقای صادقی جهانی دبیر محترم اجرائی بنیاد غدیر استان ضمن تشکر از پاسخهای جامع وکامل شما در ارتباط با سولات نشریه " اندیشه غدیر " .
بنده نیزاز حوصله ای که جنابعالی وخوانندگان محترم نشریه به خرج داده اید وعرایضم را با متانت ودقت پیگیری فرمودید سپاسگزاری نموده واز درگاه خداوند متعال خواهان استمرار انتشار نشریه وتوسعه روز افزون آن را مسئلت می نمایم.